menu
Word Lid
Antwerpse “Park & Ride”-parkings worden stelplaats voor onverkochte Toyota-wagens

Filip Dewinter: “Onaanvaardbaar dat dure “Park & Ride”-parkings dienst doen als garage voor onverkochte wagens. Veel “Park maar weinig Ride” bewijst de mislukking van de “Park en Rides.”

De grootste “Park & Ride”-parking van Antwerpen op de Luchtbal in Merksem (gelegen naast de politie Luchtbal-kazerne) wordt momenteel grotendeels gebruikt als stelplaats voor nog te verkopen Toyota-wagens. Het gelijkvloers en de eerste en tweede verdieping van de “Park & Ride” is nog ter beschikking voor Antwerpenaren die hun auto willen parkeren maar de toegang tot de derde, vierde, vijfde, zesde en zevende verdieping is hermetisch afgesloten met hekwerk en prikkeldraad en is ontoegankelijk voor bezoekers. Op de derde, vierde, vijfde, zesde en zevende verdieping staan namelijk ontelbare Toyota-wagens geparkeerd wachtende op verkoop. Deze Toyota-wagens zonder nummerplaat worden ingevoerd via de haven van Zeebrugge en dan verder verkocht in heel Europa. De Antwerpse “Park & Ride” aan de Luchtbal dient blijkbaar als opslagplaats voor deze wagens. Vele honderden bestelwagens, Lexus-luxevoertuigen en andere Toyota-wagens worden er gedurende lange tijd gestationeerd. Toyota betaalt hiervoor een bedrag aan de stad Antwerpen. Hoeveel is nog niet duidelijk… Gemeenteraadslid Filip Dewinter wil hieromtrent zo vlug mogelijk het stadsbestuur bevragen.

Filip Dewinter: “Het is hallucinant te moeten vaststellen dat de “Park & Ride”-parkings tegenwoordig gebruikt worden als opslagplaats voor nog te verkopen auto’s. De “Park & Rides” zijn blijkbaar een doorvoergarage geworden voor Toyota. Een beter bewijs van het falen van het “Park & Ride”-beleid kan moeilijk geleverd worden. Het stadsbestuur geeft op deze manier zelf toe dat ze met de handen in het haar zitten en niet weten wat ze met hun “Park & Ride”-parkings moeten aanvangen. De onderbezetting wordt hierdoor op een toch wel heel erg symbolische manier bewezen. Nog steeds ligt de gemiddelde bezetting nauwelijks hoger dan 15%. De grootste “Park & Ride”-parking van Antwerpen op de Luchtbal die zomaar eventjes € 43,7 miljoen heeft gekost aan de belastingbetaler is nu een doorvoergarage voor Toyota geworden. Nochtans betaalde de Antwerpse belastingbetaler gemiddeld € 26.858 per parkeerplaats voor de “Park & Rides”. Leuk voor Toyota, minder leuk voor de Antwerpenaren… Het kan toch niet de bedoeling zijn dat de “Park & Rides” nu deel gaan uitmaken van een commercieel project van een wagenfabrikant? Dat de “Park & Ride”-parkings nu gebruikt worden voor geheel andere doeleinden dan oorspronkelijk de bedoeling was, roept heel wat vraagtekens op. Kennelijk draait het stadsbestuur op voor de bewaking, het onderhoud en de bestaffing van de parkings. Deze gloednieuwe, dure Lexus en andere Toyata-wagens zonder nummerplaat vormen trouwens een groot veiligheidsrisico. Deze “Park & Rides” kunnen een mikpunt worden voor georganiseerde wagendiefstal met alle gevolgen van dien. Hoe dan ook dient het stadsbestuur dringend tekst en uitleg te geven met betrekking tot de “Park & Ride”-parkings tot stalplaats en doorvoergarage voor een bepaald automerk.”

Gemeenteraadslid Filip Dewinter zal het Antwerpse college van burgemeester en schepenen hieromtrent interpeleren op de eerstvolgende gemeenteraad.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF